Skötselråd

Alla våra smycken är tillverkade av äkta silver!
De är stämplade med beteckningen “925”, vilket innebär att de består av 925 tusendelar rent silver. de resterande 75 tusendelarna består av andra metaller, oftast koppar, som ska göra silvret hårdare och mer hållbart. “Sterling silver” är samma sak, men en beteckning som används i England/USA. Stenarna är äkta och pärlorna är odlade i sötvatten. Porslin, glas och pärlemor är återbrukat vintagematerial.
Ta väl hand om ditt smycke så här:
  • Förvara helst ditt smycke i sin förpackning när du inte använder det
  • Förvara det inte ihop med andra smycken eftersom det kan bli repigt av att ligga och skava mot hårdare material. Silver är en mjuk metall jämfört med många andra och även pärlor har en mjuk yta som kan repas.
  • Halsband ska inte hängas upp på förvaring. Då frestas vajern i onödan och tänjs ut. Förvara dem liggande.
  • Putsa med fin putsduk avsedd just för silverputs. Kan köpas på i smyckesbutiker som t ex Guldfynd. Duken är preparerad med ett medel som tar bort oxidering. Förvara putsduken i lufttät påse, annars förlorar medlet i duken sin effekt.
  • Kedjor och smycken utan oxiderad dekor eller pärlor och stenar, kan rengöras på kemisk väg. Porslin däremot, far inte illa av att dippas. Så kallad “silverdip” kan köpas färdigt i butiker som Guldfynd. Ett mer miljövänligt sätt är det gamla husmorsknepet: fodra en liten skål med aluminiumfolie, pudra i lite bikarbonat eller grovt salt, lägg ner smycket och häll sedan på kokande vatten – all missfärgning försvinner på ett ögonblick. Tänk på, att en kemisk rengöring även tar bort sådan oxidering som gjorts avsiktligt på smycket i dekorativt syfte.
  • Pärlor och stenar ska inte doppas i några vätskor med putsmedel. Smycken med infattade stenar/pärlor ska inte heller putsas med krämiga putsmedel eller pastor, eftersom pastan kan krypa ner och fastna i skarvar, där du sedan inte kan få bort det.
  • Vissa stenar mår inte alls bra av fukt. Dit hör t ex opaler, pärlor och turkoser. Putsa dem bara med en mjuk tygtrasa!
  • Pärlemor ska gnidas rent med fingrarna. Envisa smutsfläckar på pärlemor kan tvättas bort med mjölk – doppa en tygtrasa i mjölk och gnid rent ytan.
  • Glas- och stenpärlor kan rengöras med en mjuk tandborste som först har doppats i bikarbonat. Skölj sedan i vatten och häng upp för att torka.
Scroll to Top